GÜNCELHABERLER

Yurt Dışına Taşınacaklara Altın Tavsiye Niteliğinde 10 Madde

Yurt Dışına Taşınacaklara Altın Niteliğinde 10 Tavsiye, madde madde sizin için derledik.

Belki de yıllardır hayalini kurduğunuz o gün geldi çattı ve kendinizi havalimanında buldunuz. Bu durum bazen sizi fazlasıyla özgür ve iyi hissettirse de bazen sizin gözünüzü korkutabilir. Çünkü yeni bir kültüre alışmak beklediğinizden zor olabilir.
”Alışkanlıklar pat diye pencereden atılamaz . Onları diller dökerek merdivenlerden yavaş yavaş indirmeniz gerekir.” der  Mark Twain
O bakımdan biraz çaba, biraz sabır, biraz da özgüven aşılamalıyız ruhlarımıza…


1) YERLEŞECEĞİNİZ YER
Evet havalimanından sabırsızlıkla beklediğiniz o uçaktan indiniz… Peki ya sonrası ? Belki ilk başta konfor açısından çok rahat edemeyebilirsiniz. Ama ne demiştik bolca sabır ve gayret… Öncelikle yaşayacağınız yer hakkında detaylı bir araştırma yapmak, emlak sitelerini araştırmak yararınıza olacaktır. Ama öncelik vereceğiniz şey güvenlilik açısından uygun olması. Çünkü siz daha önce bilmediğiniz bir çevreye gidiyorsunuz. Oranın kültürüne yabancısınız ve muhitinizde karşılaşacağınız insanları kestirmek öncesinde güç olabilir. Bu nedenle yaşayacağınız yer hakkında ve özellikle oranın muhiti hakkında kapsamlı bir bilgi edinmek sizi daha güvende hissettirecektir. Öncesinde oraya gidenlerle iletişime geçebilir, Airbnb gibi sitelerden kendinize en uygun olan o yaşam alanını seçebilirsiniz.

2) YENİ EŞYALAR
Kendinize yeni bir ev buldunuz. Sıra eşyalarda… Eğer zevkli ve dekorasyona önem veren biriyseniz bu süreç sancılı geçebilir. Koltuklarınızın sandalyelerinizle uyumlu olmasını istemek en doğal hakkınız. Ama bunu yeni bir ülkede, alışılmışın dışında mobilyalarla yapmak sizi strese sokabilir ve ülkenizde beğendiğiniz mobilyaların aynılarına daha fazla para vermek istemeyebilirsiniz. Bunun için yerleştiğiniz ülkenin ikinci el sitelerine bakmak, aktüel katologları takip etmek sizin zevkinize uygun yeni bir yaşam alanı açmak için uygun olabilir…

3) YENİ DİLE ALIŞMA SÜRECİ
Aman dil de neymiş hele bir yerleşeyim de konuşa konuşa çözerim ben bu dili demek sizi beş adım ileri taşıyacağı yere on adım geriye itebilir. Belki bir çok gurbetçi bu şekilde düşünerek gitti. Oradaki insanlarla yarım ağız konuşarak iletişim kurdu. Sonrasında belki bu yeni dile alıştılar ama eksik ve hatalı bir şekilde.. Sizler de bu hataya düşmemek adına en azından gideceğiniz ülkenin belli başlı kalıplarını bilerek giderseniz bu sizi daha özgüvenli hissettirecek ve konuşulanlardan yakaladığınız küçük parçalı kelimelerde bile büyük anlamlar çıkarabileceksiniz. Evet yeni bir dil öğrenmek sandığınızdan daha zor olabilir. Özellikle de daha önce yeni bir dil öğrenmediyseniz… Ama gerçek şu ki yeni bir dil, kendinize yeni bir kapı açmaktır. bu süreçte çok fazla tökezleyebilir , zorlanabilir hatta pes edebilirsiniz. Ama bunun için kendinize zaman tanıyın. Öncelikle yeni dilin alfabesini kavramak daha sonra gramer ve cümle oluşturma kalıplarıyla bol bol tekrar ve pratikle yeni dili kavrayacak ve kendinizi cümleleri anlarken bulabileceksiniz. Bunun için çok pahalı kurslara gitmenize gerek de yok. Youtube bu konuda size çok yardımcı olacak.
Çeşitli öğretmenlerden dersler alabilir ve sizin gibi yeni dil öğrenen insanlarla gruplara katılabilir, dil eğitiminizi pekiştirebilirsiniz.

4) ÖNYARGIYI YIKABİLMEK
Maalesef ki önyargı ruhumuza öyle bir işlenmiş ki onu söküp atmak zor olabilir. Yeni bir ülkeye gelmek, kendinizi yeni bir kültüre , yeni insanlara, yeni tatlara, yeni duygulara, yeni sinerjilere kapınızı aralamak gibidir. İşte burada yapmanız gereken ilk şey tabularınızı yıkmak olacaktır. Çünkü karşınıza çıkan insanlar, gördüklerinizden başka, önünüze gelen yemekler her gün yediğiniz yemeklerden farklı tatlarda olacak bunlara burun kıvırmak yerine yenilere açık olmak ve yeni olan her şeyi olduğu gibi kabul etmek gerekecektir. Belki de ilk başta tattığınızda size farklı gelen o meyve belki de şu an sizin favori meyvenizdir. O bakımdan gelen her yeni şeyde önyargılarınızı kırmanız gerekebilir.


5) ARKADAŞLIKLAR KURMAK
Sosyalleşme isteği herkesin içinde bulunan olağan bir istek. Sırf farklı olduklarını düşünerek kendi kabuğunuza çekilmek belki de yenilikleri kaçırmanıza neden olabilir. Yeni öğrendiğiniz dili pekiştirmek için, duygularınızı paylaşabilmek, birlikte duygu ve bilgi alış verişi yapabilmek için yeni arkadaşlıklar kurmanız sizi iyi hissettirecek ve bulunduğunuz yeni çevreye adaptasyon surecini kolaylaştıracaktır. Bunun için de arkadaşlık sitelerini gözden geçirmede yarar var. Ne dersiniz ? Belki de en yakın arkadaşınızı yeni taşındığınız ülkede bambaşka bir şehirde bulacaksınız ve emin olun ki bir şeyleri paylaşmak ve zaman geçirmek size iyi gelecektir.

6)GURBETTE HİSSETMEMEK
Hiçbirimiz yeni geldiğimiz yerde yabancı damgası yemek isteyemeyiz. Özellikle de sevdiklerimizle olan yakın bağımızı da kaybetmek istemeyiz. Bunun için geldiğimiz yeri unutmamalı sevdiklerimizle, dostlarımızla, arkadaşlarımızla, akrabalarımızla bağımızı koparmamalı ve onlarla sık sık iletişim halinde olmalıyız. Görüntülü aramalar yapmak, E-Mailler yollamak, sosyal medyamızda paylaşımlarda bulunmak o gurbet havalarını bir nebze olsun dindirecek, onlardan aldığımız güç ve teselli bizleri yabancı bir ülkenin kollarında yabancı gibi hissetmemizi engelleyecek…

7) YENİ HOBİ EDİNMEK
Gideceğiniz yer neresi olursa olsun sizin için ayrı bir yenilik farklı bir bakış açısı demek… Yeni şeyler edinmek ruhunuza iyi gelecek. Gittiğiniz yerleri öncesinde araştırmak, etkinlik merkezlerini, kulüplerini öğrenmek sizin ilgi alanınızı genişletecek ve yeni yere alışmanızdaki uyumu kolaylaştıracak. Belki gittiğiniz yerde olduğunuz ülkeden çok farklı hobiler deneyimleyebilirsiniz. Yaşınıza uygun aktivitelerde yer alabilir, Kültürel, sosyal ve sanatsal yönden de kendinize bir şeyler katabilirsiniz. Örneğin yıllardır öğrenmek istediğiniz bir müzik aletini çalmayı öğrenebilir, bu sayede hem hobinizle birlikte ek gelir elde edebilirsiniz. Çoğu ülkede bu mümkün! denemekten çekinmeyin.


8) KURSLARA KATILMAK
Yeni öğrendiğiniz dil sizi zorlamış olabilir. Bunun için ana dilinden iyi öğrenim almış öğretmenlerden kurs alabilirsiniz. Tabi bununla da yetinmemeli daha farklı bir çok kurs türlerinden yararlanabiliriz. Özellikle hala iş bulamadıysanız çeşitli kurslar ve sertifikalarla cv’nizi daha güncel ve etkili kılabilirsiniz.

9) PLANLI OLMAK VE STRESİ YÖNETMEK
Sadece yeni bir ülkeye alışma sürecinde değil, hayatın her alanında planlı ve programlı olmak sizi başarıya götürür. Kendinize bir planlayıcı ayarlayarak yaptıklarınızı ve yapmak istediklerinizi not alın bu size en iyi rehber olacak ve hayatınızın akışında önemli bir rol oynayacak. Karşılaşacağımız stresi de önceden kestirip tedbirler almak da sizi başarıya götürecek en iyi yöntem. Rotanızı belirledikten sonra hedefe giden maddeleri doğru ve etkin bir şekilde yazın ve bunları yazarken gerçekçi olun. Planlarını yazarken gerçekten yapabileceğiniz şeyler olsun ki bunları yaptıkça diğer maddeleri yapacak motivasyonununuz olsun

10) ZAMAN TANIMAK
Hiçbirimiz hayallerimizin suya düşmesini, olumsuzlukla sonuçlanmasını istemeyiz. Arkamızdan ”gitti , yapamadı. geri döndü..vs” denilmesini de istemeyiz. O yüzden bizlerin motivasyonunu düşürecek her türlü eylem, söz ve davranışa karşı kulaklarımızı tıkamalıyız. Önemli olan bizim ne istediğimiz ve ve ne hissettiğimiz. Komşu sizin hayatınız için topu topu beş dakika konuşacak ama o hayatı yaşayacak olan sizlersiniz. Her şeyi kendiniz deneyimleyebilmek adına sıvadınız kollarınızı. En büyük destekçiniz kendiniz olun ve kendinize yeni hayata oryantasyon süreci için zaman tanıyın. Ve emin olun ki çabalarınızın karşılığını göreceksiniz. Pes etme noktasında kendinize yakın bulduğunuz kişilerle açık iletişimde bulunmak, gerekli desteği istemek sizi iyi hissettirecektir. Bunu yapmaktan çekinmeyin ve araştırmacı ruhunuzu hiç kaybetmeyin!

Diğer gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.










Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir