SAĞLIKHABERLER

Uyurken Diş Sıkma Tedavisi | Bruksizm

Bireyin her yaşta karşılaştığı, durumlara göre farklılık gösterdiği, dönemsel olarak daha şiddetlendiği görülen bir hadisedir. Diş sıkma, bireyin dişlerini gıcırdatma olarak da bilinir. Genelde alt ve üst dişler bastırılınca farkında olarak veya olmayarak ses çıkartılır. Ses çıkartılmadan da bu durumla karşılaşılır.
Genel olarak kişi, bu durumla gündelik hayatta da karşılaşabilir. Ama daha çok gece uykudayken ve istemsizce meydana gelir.

Bruksizm ( Diş Sıkma ) Nedenleri/Belirtileri

– Dişte tahribat oluşumu
– Çok sıkmaya bağlı ağız kaslarının zedelenmesi ve ağrıması
– Genellikle arka dişlerde yoğunlukta hissedilmesi
– Stresli bir dönemde daha fazla artış göstermesi
– Sadece ağızda olmamakla beraber, boyunda veya kulakta ağrı hissi
– Diş hassasiyetinin oluşması
– Uyku düzeninin bozulması
– Konuşurken zorluk hissi
– Çok fazla sıkmaktan kaynaklanan çene ağrısı
– Bireyin uyandığında çene kaslarının ağrıması
– Yemek yerken dil ısırma durumu
– Yemek yerken veya bir şey içme durumunda zorlanma

Tedavisi Nelerdir?

Öncelikle daha fazla diş minesini sıkmamak adına dişlerinize uygun bir plak takmak sizin için en basit yöntem olacaktır. Dişlerinizi eğer çok sıkıyorsanız bu tıbbi tedavi isteyen bir durumdur. Doktorunuza danıştığınızda dişlerinizin ölçüsünü alacak, sizin ağız yapınıza ve dişlerinize uygun bir plak hazırlayacaktır. Bu son derece ağrısız bir tedavi yöntemidir.

Eğer plak takmak geceleri zorlarsa Botoks yaptırmak en etkili ve uzun vadede etki gösteren bir yöntemdir. Eğer sizde dişlerini sıkıyor, kullandığınız plak yetersiz geliyorsa doktorunuzdan botoks yapmasını isteyebilirsiniz. Çok ağrı hissetmeyeceğiniz botoksta uzun vadede diş sıkma problemi yaşamazsınız. Bu da 1 -5 yıl arasında farklılık gösterir.

MASAJ ETKİLİ BİR YÖNTEM Mİ ?

Diş sıkma problemi yaşayan bir kişi için ağız ve çene egzersizleri iyi gelecektir. Fakat uzun sürede bir rahatlık sağlamayacaktır.

TAVSİYELER VE EVDE BAKIM

1) Diş sıkma problemi olan bir birey için kaliteli bir uyku gereklidir. Bunun için aynı saatlerde yatıp aynı saatte kalkmak faydalı olacaktır.

2) Diş sağlığına önem verme, ferah bir ağızdan, doğru bir diş macunu ve diş fırçasından geçer. Kullandığınız diş macunları ve diş yapınıza uygun bir diş fırçası kullanmak doğru tercih olacaktır. Bunun için Flörürsüz diş macunları tercih edilmelidir. Kıl yapısı sert olmayan dişleri yormayan ve dişetlerinize zarar vermeyen bir fırça kullanmak da iyi gelecektir.

3) Diş ipleri de Diş sağlığınız açısından önemli bir rol oynar. Fakat kullanırken dikkatli olmalı, diş etlerinize zarar vermemelisiniz.

4) Özellikle akşamları çok baharatlı yememek dişte hassasiyet uyandıracak kafenlerden de kaçınılmalı, çok tuzlu, çok tatlı, çok ekşi, çok acı besinler tüketilmemelidir.

5) Stres minumuma indirilmeli, bireyin stresi tetikleyici durumlardan kaçınması gereklidir. Bunun için bol temiz hava almak, nefes egzersizleri yapmak, tempolu bir yürüyüşe çıkmak, müzik dinlemek stresi bir nebze uzaklaştıracaktır.

6) Birey, düzenli olarak diş kontrolüne gittiği zaman dişleriyle ilgili gelişmeleri takip edecek ona göre önlem alacaktır.

7) Bruksizim, sizi ve özellikle uyku partnerizini etkileyen bir durumdur. Bunun için uzman bir doktordan destek alınmalıdır.

Diğer gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir