SAĞLIKHABERLER

Hastalığa İyi Gelen 8 Besin

Havalar bir sıcak bir soğuk olunca soğuk algınlığına yakalanmak kaçınılmaz olabiliyor, Bahar aylarının gelmesiyle alerjiler de baş göstermişken böyle durumlar da yapılması gereken doktorların önerilerine kulak vermek, istirahat etmek ve bolca sağlıklı besin tüketmek… Bizlerde bu iyileşme süreçlerini destekleyen gıdaları sizler için derledik.

TAVUK ÇORBASI

Geçmişten günümüze kadar gelen ve özellikle eskilerin bir türlü eskitemediği en etkili tariflerden biridir tavuk çorbası… Özellikle soğuk alınlığı, grip, üst solunum yolu enfeksiyonlarına da iyi geliyor. Çok sıcak tüketmemek şartıyla boğaz ağrısına da iyi gelen tavuk çorbasını patates, havuç gibi taze sebzelerle de tüketebilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sisteminizi destekleyerek çabuk iyileşmenize yardımcı olur.

YEŞİL SEBZELER

Yeşil sebzeler, yaprakları, sapları, çiçekleri yeşil olan sebzelerdir. Genellikle vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengindirler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudunuzdaki enfeksiyonlarla da savaşır. A ve C vitamini açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, kereviz, salatalık, yeşil fasulye, marul, nane, bezelye, biber, ıspanak, kabak… gibi besinlerdir.
Yeşil sebzeler sağlıklı bir diyet için de idealdir, günde en az 2 porsiyon tüketilmesini destekleyen uzmanlar, yeşil sebzelerin önemini vurguluyor.

YOĞURT

Sağlığa bir çok faydası olan Yoğurt, tüketimi kolay ve her gün yenilmesi gereken bir süt ürünüdür. Fermente edildiğinden sağlığa bir çok faydası vardır. Bağışıklık sitemini düzenlemeye, sindirim sisteminin etkin şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca kabız, ishal gibi hastalıkların tedavisinde de önerilir.
Kış aylarında tüketildiği takdirde hastalıklara karşı dirençli olmanıza katkı sağlar. Mikroplarla savaşarak, kemiklerin güçlenmesine de katkı sağlar.
Ayrıca lif açısından da yüksek değere sahip olan yoğurt, daha az yemenize katkı sağlayarak kilo kontrolü sağlar.
Kahvaltıda, öğle yemeğinde, akşam yemeğinde, ara öğünlerde de tüketilebilen sağlıklı bir besindir.
Antibiyotik kullanımında ise daha kontrollü bir şekilde tüketilmelidir.

MUZ

Lezzetli ve besleyici olan muzun bir çok faydası vardır. Hızlı , kolay ve pratik tüketiminin yanı sıra doğal bir şeker kaynağıdır ve hızlı enerji sağlar.
Potasyum, magnezyum ve mineraller açısından zengindir. Böylelikle kan basıncını dengelemekte aktif bir rol oynar. Kemikleri güçlendirerek, kasları korur. Cilt sağlığına da bir çok katkısı olan muz, uyku sorunu yaşayanlar içinde önemli bir besin kaynağıdır. Yumuşak yapıda olmasında boğaz ağrısına iyi gelir. Her gün tüketilebilecek bir besindir.
Kabızlık sorunu yaşayanların dikkatle tüketmesi gerekmektedir.

BAL

Bal, arılar tarafından çiçeklerden toplanan doğal bir tatlandırıcıdır. Tatlı olmasının yanı sıra bir çok faydası da mevcuttur. Öksürük ve boğaz ağrısı için tüketilen besinlerin başında gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Probiyotik görevi gördüğünden bağırsak dengesini doğal olarak sindirim sisteminin de düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlık sorunu yaşayanlara da iyi gelir. İçerdiği antibakteriyel sayesinde boğaz ağrısı ve öksürük gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Yaygın olarak tüketilen balların arasında kestane balı ,çam balı, çiçek balı, ıhlamur balı, petek balı bulunur.
Diyabet hastalık yaşayan kişiler, bal tüketimini sınırlandırabilir.
Bal, alerjik reaksiyonlara neden olabildiğinden alerjiniz olup olmadığını öğrenmenizde fayda var.

TURUNÇGİLLER

Turunçgiller, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi meyveleri içeren bir meyve grubudur. C vitamini, lif ve potasyum açısından çok zengin olan bu meyvelerin oldukça faydası vardır. Bağışıklık sistemini geliştirerek vücudun direncini arttırır. Kan şekerini düzenleyerek cilt için de oldukça faydalıdır.
Taze olarak veya meyve suyu şeklinde de tüketilebilir. Turunçgiller bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilacın daha çok etki etmesine katkı sağlar.
Böbrek taşı, mide ekşimesi, diyabet sorunu yaşayan kimselerde fazla tüketilmemesi gereklidir.

KEFİR

Kefir, yoğurda benzeyen ancak daha akıcı bir kıvama ve hafif ekşi bir tada sahip fermente bir süt içeceğidir. Kefir, bağırsak sağlığı için faydalı olan canlı mikroorganizmalar olan probiyotiklerin doğal bir kaynağıdır. Probiyotikler sindirimi iyileştirmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hatta bazı kronik hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabilir.

SU

Yeterince su içmek, iyileşme adımları için çok önemlidir. Atık ürünlerinin atılarak vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olur. Günde en az 2 litre su içmek, iyileşmeniz için en önemli hedef olmalıdır. Ayrıca sadece hastayken değil, her zaman tüketilmelidir. Sağlıklı bir beden, güzel bir cilt, dirençli ve güçlü bir bağışıklık için düzenli olarak su tüketilmesi şarttır.

gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir