HABERLER

Bal Peteği | Tasarım Ürünü mü?

BaI Arıları peteklerini karınları altındaki bezlerden salgıladıkları balmumuyla yaparlar. Bal peteği bir mühendislik harikası olarak kabul edilir.

Arıların inşa ettiği peteklerdeki delikler aslında altıgen kenarlı olan petek şeklinde başlamaz.

Arılar birbirleriyle kademeli olarak dairesel tüpler oluştururlar. Arıların faaliyeti sonucu oluşan ısı balmumunu yumuşatır. Daha sonra balmumu, enerji açısından en verimli şekil olan altıgen şekline sertleşir.

Arılar, petek inşaat malzemesinden (balmumu) tasarruf etmenin ve petek içinde maksimum alana ulaşmanın en etkili yolunu keşfettiler.

Çevresi eşit olan ve alanı daha büyük olan geometrik şekiller daire ve daha sonra kenar sayısı fazla olan çokgenlerdir.

Konunun detay bilgisi: Arılar izole edilmiş hücreler oluştursaydı, dairesel şekil avantajlı olurdu çünkü aynı miktarda balmumu kullanıldığında daha fazla alana sahip olacaklardı. Ancak petek birden fazla hücreden oluşur ve birden fazla daire yan yana yerleştirildiğinde arada kullanılmayan, kullanılamaz alan oluşur. Bu nedenle altıgen, bir daire ile bir çokgen arasındaki denge uyumu en iyi uzlaşmadır çünkü bir düzlemi eşit şekilde dolduran ve çok az balmumu gerektiren (her bir kenar bir komşu hücreyle paylaşıldığı için) geometrik şekildir.

Bu, peteklerin iç işleyişi hakkında gerçekten harika bir gerçek gibi görünebilir. Fakat doğanın sıklıkla en verimli ve etkili çözümleri bulması şaşırtıcıdır ve bu durumda doğa yasaları nedeniyle oluşan şekline bakıldığında bal peteği mükemmel bir örnektir.

Doğa madde ve enerji bakımından israfı desteklemez. Evrensel Entorpi yasası da bunun doğrulamasıdır.

Altıgen hücrelerin yaratılmasının evrensel entropi yasası “zeka” yoluyla olsun ya da olmasın pek çok faydası vardır. Bazıları arılara verilen yaratılış bilinci olarak konuya atıfta bulunsa da… Belki de en bariz olanı, altıgenin, örneğin dairelerden farklı olarak, boşluk bırakmadan birleştirilebilen bir şekil olmasıdır. Alanın bariz verimliliğinin ötesinde, “hücre yapıcı verimliliği” açısından da bir faydası vardır.

Bir arı rastgele bir şekle sahip bir hücre oluşturduğunda, bir sonraki hücre yine de onun şekline uyum sağlayabilir. Altıgen bir hücrenin tutarlı kullanımı, arıların bir sonraki hücrenin kendisine rahatça katılacağını bilerek hızlı ve verimli bir şekilde hücreler oluşturabileceği anlamına gelir.

Bu detay ile incelendiğinde, arıların da doğanın bir parçası olduğu için önemlidir. Çünkü: Görüldüğü gibi balmumu üretimi zaman, enerji ve malzemelerin toplanması gerektirmektedir. Bunlar arılar için değerli kaynaklardır ve bu nedenle balmumu kullanımının en aza indirilmesi önemlidir.

Altıgen hücrelerin doğadaki daireler ile kıyaslandığında faydası şudur; kullanılan balmumunun ağırlığına bağlı olarak çok güçlüdür. Sadece 100 gramlık petek, 4 kg’a kadar ağırlığı destekleyebilir, bu inanılmaz bir orandır.

Diğer gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir