HABERLERSAĞLIK

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit Belirtileri Nelerdir? Gastrit neyden Kaynaklanır? Bu yazımızda gastrit neyden kaynaklanır? nasıl tedavi edilir? Hangi gıdalar iyi gelir? bu sorulara cevap bulmaya çalıştık. Sitemizden başka çeşitli makaleleri de okuyabilirsiniz.

Gastrit, mide astarının iltihaplanması veya tahriş olması durumudur. Mide zarının koruyucu bariyerinin zayıflamasına neden olan çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Akut veya kronik olmak üzere iki adet ana tipi bulunmaktadır.

Akut gastrit: Ani başlayan ve genellikle kısa sürede iyileşen tiptir. Aşırı yemek yeme, stres, sigara veya alkol kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor. Belirtileri arasında mide ağrısı, hazımsızlık, mide bulantısı, kusma ve hatta siyah renkli dışkı yer alabilir.

Kronik gastrit: Daha uzun süreli bir durumdur ve haftalar, aylar, hatta yıllarca sürebilir. Helicobacter pylori bakterisi enfeksiyonu, otoimmün hastalıklar veya uzun süreli ilaç kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Belirtileri genellikle daha hafiftir ve karın ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı ve iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Gastrit tedavisi, tipine ve şiddetine bağlıdır. Genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, diyet düzenlemeleri ve ilaçlar ile tedavi edilir. Stres yönetimi, sigara ve alkol bırakma, kızartılmış ve baharatlı gıdalardan kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikleri gastrointestinal sistemin sağlığını korumanıza yardımcı olabilir. Bazı durumlarda asit giderici ilaçlar, antibiyotikler veya proton pompa inhibitörleri gibi ilaçlar da tedaviye dahil edilebilir.

GASTRİT BELİRTİLERİ

Akut Gastrit Belirtileri

◾️İştah kaybı

◾️Hazımsızlık

◾️Siyah renkte dışkı

◾️Mide bulantısı

◾️Kusma

◾️Kanlı kusma

◾️Karın (mide) üst bölgesinde ağrı

◾️Yemek yedikten sonra üst karında (mide) dolgunluk hissi

Kronik Gastrit Belirtileri

◾️İştah kaybı

◾️Şişkinlik

◾️Mide bulantısı ve kusma

◾️İştah kaybı ve mide bulantısı nedeniyle kilo kaybı

◾️Baş ağrısı, zayıflık ve baş dönmesi

◾️Nefes nefese kalma

◾️Ağızda kötü bir tat

◾️Soluk renk

◾️Kabızlık (bazen ishal de olabilir)

◾️İdrara çıkma problemleri yaşama

◾️Tükürük akışında artış

◾️Tedirginlik

◾️Zihinsel depresyon

◾️Bazen nefes almada zorluk çekme

Eğer gastrit ya da benzeri belirtileri yaşıyorsanız, bir doktora veya gastroenteroloji uzmanına başvurmanız önemlidir. Teşhis için endoskopi veya biyopsi gibi testler yapılması gerekebilir. Doktorunuz sizin için en uygun tedavi planını belirleyecektir.

Diğer gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir