HABERLERSAĞLIK

Yüksek Katta Oturmak ve Asosyallik

Yüksek Katta oturmak ve Asosyallik mi? Ne alaka! dediğinizi duyar gibiyim. Evet bu yazımızda yüksek katta oturmak; insanı yalnızlaştırıyor mu ona değindik.

Yurtdışında yapılan bir araştırmaya göre insanlar zeminden ne kadar uzak yaşıyorsa kişinin o kadar asosyalleşeceği yönünde. Siz de öyle düşünüyor musunuz? Bazen küçük bir şey almak için bile aşağıya inmeye üşenir olabiliyoruz hepimiz. Gelişen teknoloji de cabası.. Artık 2 ekmek istesek bile kapımıza 30 dakika içinde getiren bir teknoloji mümkün.. Tabi büyükşehirlerde


Yüksek katlarda yaşayan insanların diğer insanlarla daha az etkileşimde bulunduğunu ve daha da izole hissettiğini öne süren görüş, bazen aşağıdaki faktörlere de dayanabiliyor:

  • Daha az gündelik karşılaşma: Yüksek katlarda yaşayan insanlar, koridorlarda, asansörlerde veya ortak alanlarda komşularıyla daha az karşılaşır. Bu nedenle, komşularla selamlaşmaktan, sohbet etmekten veya yardım istemekten kaçınmaya yol açabilir.

  • Azaltılmış topluluk duygusu: Yüksek katlarda yaşayan insanlar, diğer sakinlerden ve bina topluluğundan daha kopuk hissedebilirler. Bu, kendilerini yalnız veya dışlanmış hissetmelerine yol açabilir ve sosyalleşmekten kaçınmaya teşvik edebilir.

  • Sınırlı erişilebilirlik: Yüksek katlarda yaşayan insanlar, arkadaşları ve aile üyelerini ziyaret etmek için daha fazla çaba sarf etmek zorunda kalabilirler. Bu, ziyaretlerin daha az sık ve daha az doğal olmasına yol açabilir.

Bu faktörler, yüksek katlarda yaşayan insanların sosyalleşmesini zorlaştırabilir ve onları daha izole hissetmesine neden olabilir. Ancak, bu görüşün geçerliliği konusunda bazı tartışmalar vardır. Bazı araştırmalar, yüksek katlarda yaşayan insanların aslında daha sosyal olduğunu göstermiştir. Bu araştırmalara göre, yüksek katlarda yaşayan insanlar, daha aktif yaşam tarzları sürdürme ve daha fazla sosyal aktiviteye katılma eğilimindedir.

Yüksek katlarda yaşamanın sosyal etkileşim üzerindeki etkisini etkileyebilecek bir dizi faktör vardır. Bu faktörler arasında bireyin kişiliği, binanın tasarımı ve olanakları ve çevreleyen çevre de yer alır.

Gelişen Teknoloji olsun, her gün televizyonda gördüğümüz, duyduğumuz haberler olsun bizleri dışarıdaki yaşamdan git gide soğutabilir, uzaklaştırabilir. Şehir hayatında yaşıyorsak dışarıdaki kalabalık, dışarıdaki gürültü insanın gözünde büyüyebilir.

Teknolojiden uzak, Köy gibi bir yerde yaşadığınızı düşünün, internetin olmadığı, telefonların olmadığı bir yer.. Bu yerde nasıl zaman geçirirdiniz? Belki de konuşacak birilerinin olması çok iyi gelir insana, veya uğraşacak bir şeylerinin olması. Evet, aslında konumuz da bu. Gelişen teknoloji bizi eve mahkum ediyor. Dışarıdaki yaşamdan uzaklaştırıyor, anksiyete ile yüzleştiriyor.

Siz de eğer kendinizde böyle bir izlenim görüyorsanız pes etmeyin, çabalayın. mücadele edin. Her gün spor, egzersiz yapmaya çalışın, dışarıya çıkmak için bahaneleriniz olsun. Kendinize iyi bakın, Kendinizi teknolojiye mahkum etmeyin.

Diğer gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir