HABERLERTEKNOLOJİ

Elektrikli Araçlar ne Kadar Çevreci?

Elektirikli Araçlar; Trafikte her geçen gün çoğalıyor, çoğalmaya devam ediyor. Peki ya bu elektrikli araçlar ne kadar çevreci? Gerçekten de Elektrikli Araçlar çevreyi koruyor mu? Normal araçlarla arasındaki fark ne kadar fazla? Bu yazımızda resmi istatistikler ve rakamlarla Elektrikli Araçlar ile İçten Yanmalı araçları karşılaştırdık.

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motora sahip araçlara göre daha çevrecidir. Bunun nedeni, elektrikli araçların egzoz emisyonu yapmamasıdır. Bu da hava kirliliği, asit yağmurları ve sera gazı emisyonlarının azalmasına katkıda bulunur.

Elektrikli araçların çevresel etkisini değerlendirirken, üretiminden kullanıma kadar tüm aşamaları göz önünde bulundurmak gerekir. Üretim aşamasında, elektrikli araçların batarya üretimi için kullanılan malzemelerin çıkarılması ve işlenmesi sırasında bazı çevresel etkiler ortaya çıkabilir. Ancak, bu etkiler içten yanmalı motora sahip araçların üretiminden kaynaklanan etkilerden daha azdır.

Kullanım aşamasında, elektrikli araçlar sıfır egzoz emisyonu yapar. Bu, hava kirliliğinin ve asit yağmurlarının azalmasına katkıda bulunur. Ayrıca, elektrikli araçlar gürültü kirliliğini de azaltır.

Peki ya Bataryaları ne Kadar Çevreci?

Elektrikli araçların hurdaya çıkarılması aşamasında, bataryaların geri dönüştürülmesi veya imha edilmesi gerekir. Bu aşamada da çevresel etkiler ortaya çıkabilir. Ancak, bu etkiler de içten yanmalı motora sahip araçların hurdaya çıkarılması aşamasında ortaya çıkan etkilerden daha azdır.

Sonuç olarak, elektrikli araçlar, üretim, kullanım ve hurdaya çıkarma aşamaları göz önünde bulundurulduğunda, içten yanmalı motora sahip araçlara göre yine de daha çevrecidir.

İşte elektrikli araçların çevresel etkilerine dair bazı sayısal veriler:

  • Bir elektrikli aracın üretim aşamasında, bir benzinli aracın üretimine göre yaklaşık 1,5 kat daha fazla enerji kullanılır. Ancak, bu enerji farkı, aracın kullanım süresi boyunca tasarruf edilen enerjiyle telafi edilir.

  • Bir elektrikli aracın kullanım aşamasında, bir benzinli aracın kullanımına göre yaklaşık 70 kat daha az sera gazı emisyonu oluşur.

  • Bir elektrikli aracın kullanım aşamasında, bir benzinli aracın kullanımına göre yaklaşık 90 kat daha az hava kirliliği oluşur.

Elektrikli araçların yaygınlaşması, hava kirliliği, asit yağmurları ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Diğer gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir