HABERLERGÜNCELGüneş PatlamalarıSON DAKİKATEKNOLOJİ

Dünya’nın 10 Katı Büyüklüğünde Güneş Patlaması Gerçekleşti

Amerika Saatiyle 14 Aralık saat 17:30 da devasa bir güneş patlaması meydana geldi. Bu patlama Dünya’nın yaklaşık 10 kat büyüklüğünde.

Bu patlama, 2.8 büyüklüğünde bir X flaresiydi. Dünya’ya doğru yönelmedi. X flaresi, Dünya’dan 10 kat daha büyük olan devasa güneş patlamalarıdır. Dünyamızın yanından geçti ama doğrudan vurmadı.


Bu, Venüs’e doğrudan çarpan hızlı hareket eden bir güneş fırtınasıydı. Büyük bir şok dalgası da meydana geldi. Güneş’in o tarafının tamamı patladı.

-GÜNCELLEME-

MEVCUT GÜNEŞ DÖNGÜSÜNÜN EN GÜÇLÜ FIRTINASI: 14 Aralık’ta (1702 UT) Güneş lekesi 3514, güçlü bir X2.8 sınıfı güneş fırtınası üretti. Bu, Güneş Döngüsü 25’in (şimdiye kadar) en güçlü fırtınası ve Güneş’in Eylül 2017’deki büyük fırtınalarından bu yana ürettiği en güçlü patlama. NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, aşırı ultraviyole flaşı kaydetti. Fırtınadan gelen radyasyon, Amerika kıtaları üzerinde derin kısa dalga radyo kesintisine neden oldu: kesinti haritası. Amatör telsiz operatörleri, fırtınadan sonra 30 MHz’nin altındaki tüm frekanslarda 30 dakikadan fazla sinyal kaybını fark etmiş olabilirler. Bu patlama muhtemelen hızlı hareket eden bir taç kütle atımı (CME) başlattı. Patlamanın hemen ardından, ABD Hava Kuvvetleri bir Tip II güneş radyo patlaması bildirdi, ki bu genellikle bir CME’nin ön kenarından gelir. Radyo patlamanın kayma hızına dayanarak, CME’nin hızının 2100 km/s (4.7 milyon mil/saat) ‘yi aşabileceği tahmin ediliyor.

İlerleryen günlerde güneş patlamaları etkisini daha da arttıracaktır. Bunun sonucunda Elektrik ve İnternet kesintileri olabilir. Volkanik Faaliyetler, Depremler artabilir.

Dünya CME’lerden etkilendiğinde, manyetik fırtınalar meydana gelebilir ve güç şebekeleri gibi altyapıları bozma riski oluşturabilir. Bununla birlikte, bu fırtınalar gök gürültüsü gözlemlerini artırma potansiyeline sahiptir ve auroraların görünürlüğünü genişleterek daha büyük bölgelerde görsel şölenler sunabilir.

Ülkemiz basını bu tür haberlere fazla ilgi göstermese de ben yabancı sitelerden bulduğum haberleri kendi imkanlarımla çevirip sizlere sunmaya devam edeceğim. Gözcü Kulesini takipte kalın.

Diğer gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir