GÜNCELHABERLER

4 Maddede Düzenli Bir Ev

Düzenli ve tertipli bir ev herkesin isteyip çoğu kez başarılı olmadığı bir konu. Peki hatayı nerede yapıyoruz? Öncelikle sistemli bir şekilde oturtturmamız gereken bazı konular var. Aylık yapılması gereken temizliği bir güne sığdırmak bizi oldukça yoran ve sonrasında tek bir bez görmek istememek çok olağan bir durum. O açıdan düzenli ve sistemli bir şekilde ilerlemek en sağlıklısı olacaktır. Şimdi gelin her zaman hayalini kurduğunuz düzenli ve mis kokan ev için neler yapmamız gerekiyor ona bakalım…

1-TEMİZLİK YAPMADAN ÖNCE PLANLAMAK
Öncelikle temizlik yaptığımız zaman bunu günlük, haftalık ve aylık olarak planlamamız gerekiyor. Bu şekilde planlanan temizlik hem bizi yormayacak hem de bize zaman kazandıracak. Ayrıca bunu da yapmam lazım, sonrasında bunu da yapsam iyi olur.. gibisinden zihni meşgul eden bu döngüden de kurtulmamızı sağlayacak şimdi günlük, haftalık, aylık temizlik nasıl olmalı bunları inceleyelim..

Günlük Temizlik
Evi havalandırmak
Mutfak tezgahını toparlamak
Mutfaktaki luzumsuz şeyleri kaldırmak
Bulaşık yıkamak
Havlu değiştirmek
Toz almak
Çöplerin atılması
Klozet ve lavabo temizliği
Evin derlenip ,toplanıp düzeltilmesi
Çamaşır varsa asmak veya toplayıp yerleştirmek

Haftalık Temizlik
Mutfak dolaplarının silinmesi
Fırın iç ve dış temizliği
Buzdolabı düzen ve temizliği
Küçük ev aletlerinin silinmesi yerlerine yerleştirilmesi
Toz almak
Yerlerin süpürülüp silinmesi
Nevresim, çarşaf değişimi
Balkon yıkanması veya silinmesi
Kapı kollarının silinmesi
Duşa kabin temizliği
Gardrop düzeni
Ütülerin yapılması

Aylık Temizlik
Buzdolabının içinin düzenlenmesi
Mutfak dolaplarının içinin silinmesi, içindekilerin yerleştirilmesi
Camların silinmesi
Avizelerin silinmesi
Dolap üstlerinin silinmesi
Priz ve anahtarların silinmesi
Halıların süpürülüp silinmesi

Yıllık Temizlik
Halıların yıkanması
Perdelerin yıkanması
Duvarların boyanması/silinmesi
Yazlık/kışlık çıkarılması

2-HER ŞEYİN YERİNDE OLMASI
Bir şeyi aradığımızda onun yerinde olmasını istemekte haksız sayılmayız. Bu açıdan kullandığımız her eşyanın bir yeri olmalı. Bu bir kalem olabilir, havlu olabilir, spor yaptığınız mat olabilir. Evde kullandığınız elektrik süpürgesinin bile bir evi, bir yeri olmalı. Bu sayede aradığınız her şeyi yerinde bulabilir, kolaylıkla erişebilirsiniz.

3-DÜZEN İÇİN ORGANİZE
Düzenli bir evin olmazsa olmazı organizatörlerdir. Bunun için buzdolabınızda her gıda için alan yaratmanız, bazanızın altına koyacağınız nevresimler, yazlık, kışlık için koyacağınız giysiler için hurçlar edinmeniz yarar sağlayacaktır. Makyaj malzemeleriniz, bakım ürünleriniz için edineceğiniz her organizatör aynı zamanda eşyalarınızın kaybolmasını da önler. Böylelikle daha düzenli görünmesini ve kolay erişimi sağlar.

4-SADALEŞMEYE GİTMEK
Eskilerin aksine şu an popüler olan şey, minimalist bir ev kurmak. Bunun için de gereksiz eşyalardan arınmak gerekiyor. Evde ne kadar eşya varsa o kadar çok tozlu alan olacak, o kadar çok ev kalabalık görünecektir. Tüketim çılgınlığının arttığı şu günlerde sadece ihtiyacımız olanı almak, ihtiyacımız kadarıyla bir ev oluşturmak düzeni ve aynı zamanda konforu da sağlayacak. Çok eşya mutluluk değil aksine daha fazla mutsuzluk getirebilir. Bilim adamlarının son günlerde yaptığı araştırmalar göre bir evde ne kadar çok eşya varsa harekete geçme eğilimi düşük olacak, çok eşya huzursuzluk yaratarak depresyona neden olacaktır. Eğer tüketim çılgınlığı sizi de esir almışsa Minimalizm-Anlamlı Bir Yaşam kitabını tavsiye ederim. Sadece eviniz için değil, hayatınız içinde sadeleşmeye gitmek size çok şey katacak.

Diğer gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.






Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir