HABERLER

18 İlimiz İçin Kritik Uyarı | Deprem

Ülkemizin dört bir yanında depremler sürüyor. Uzmanlar 18 ilimiz için uyarıda bulunuyor. Peki ya hangi şehirler riskli?

Türkiye, aktif fay hatları üzerinde yer alan ve deprem riski yüksek bir ülkedir. Ülkenin %92’si deprem tehlikesi altındadır ve her yıl ortalama 30.000 civarında deprem meydana gelmektedir. Bu depremlerin büyük bir kısmı küçük ve hissedilmez olsa da, zaman zaman büyük ve yıkıcı depremler de olmaktadır.

Türkiye’de ki 18 ilin altından potansiyeli 7.0’dan fazla deprem üretebilecek faylar vardır. Bu depremlerin ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değildir fakat bu deprem bölgelerindeki yer altı katman özelliğine göre deprem saatleri değişkenlik göstermektedir.

EN KRİTİK ZAMAN DİLİMLERİ

İlkbahar aylarını baz aldığımızda en kritik saat dilimleri şu şekildedir:

Gece 04:00 – Sabah 8:30 arası

14:30 – 18:30

21:00 – 01:00 Saatleri deprem bakımından en riskli saatler olarak görülmektedir.

Bu saatler aralığında zemin hareketleri serbest enerji üretir ve ani negatif enerji yoğunluğu oluşur.

Yapılan araştırmalar depremlerin genellikle bu zaman dilimleri arasında olduğunu işaret ediyor.

EN KRİTİK 18 İL

18 – HAKKARİ

Hakkari, Türkiye’nin deprem riski en yüksek illeri arasında yer almaktadır. Hakkari, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolu olan Doğu Anadolu Fay Hattı’nın yakınında yer almaktadır. Bu fay hattı oldukça aktiftir ve sık sık depremlere neden olmaktadır. Ayrıca Hakkari’nin birçok bölgesi, deprem dalgalarının şiddetini artıran yumuşak zeminlere sahiptir.

17- MANİSA

Manisa, Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde yer alan ve deprem riski yüksek bir ilidir. Manisa; Manisa Fay Hattı, Gediz Grabeni Fay Hattı ve Turgutlu Fay Hattı gibi birçok aktif fay hattı üzerinde yer almaktadır. Bu fay hatları oldukça aktiftir ve sık sık depremlere neden olmaktadır. Ayrıca Manisa’nın birçok bölgesi, deprem dalgalarının şiddetini artıran yumuşak zeminlere sahiptir.

16- BURDUR

Burdur, Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde yer alan ve deprem riski yüksek bir ilidir. Burdur; Burdur Fay Hattı, Dinar Fay Hattı ve Tefenni Fay Hattı gibi birçok aktif fay hattı üzerinde yer almaktadır. Bu fay hatları oldukça aktiftir ve sık sık depremlere neden olmaktadır. Ayrıca Burdur’un birçok bölgesi, deprem dalgalarının şiddetini artıran yumuşak zeminlere sahiptir.

15- BALIKESİR

Balıkesir, Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde yer alan ve deprem riski yüksek bir ilidir. Balıkesir, Edremit Körfezi’nden başlayan İvrindi-Balya’ya gelen Havran-Balya-Balıkesir fay hattı, Manyas-Sındırgı fay hattı ve Gönen fay hattı gibi birçok aktif fay hattı üzerinde yer almaktadır. Bu fay hatları oldukça aktiftir ve sık sık depremlere neden olmaktadır. Ayrıca Balıkesir’in birçok bölgesi, deprem dalgalarının şiddetini artıran yumuşak zeminlere sahiptir.

14- AYDIN

Aydın, Büyük Menderes Grabeni Fay Hattı, Kuşadası Fay Hattı, Nazilli-Denizli Fay Hattı ve Bozdoğan Fay Hattı gibi birçok aktif fay hattı Aydın’dan geçmektedir. Bu fay hatları oldukça aktiftir ve sık sık depremlere neden olmaktadır. Ayrıca Aydın’ın birçok bölgesi, deprem dalgalarının şiddetini artıran yumuşak alüvyonlu zeminlere sahiptir.

13- ERZURUM

Erzurum, Palandöken Fay Zonu, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı gibi birçok aktif fay hattı üzerinde yer almaktadır. Bu fay hatları oldukça aktiftir ve sık sık depremlere neden olmaktadır. Erzurum’un birçok bölgesi, deprem dalgalarının şiddetini artıran alüvyonlu zeminlere sahiptir.

12- KONYA

Konya, Akşehir Fay Zonu, Konya Fay Zonu ve Divanlar Fayı gibi birçok aktif fay hattı üzerinde yer almaktadır. Bu fay hatları oldukça aktiftir ve sık sık depremlere neden olmaktadır. Konya’nın birçok bölgesi, deprem dalgalarının şiddetini artıran alüvyonlu zeminlere sahiptir.

11- BİNGÖL

Bingöl, Doğu Anadolu Fay Hattı’nın kısmen belirsizleştiği güzergahı oluşturmaktadır. Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ve Güneydoğu Anadolu Bindirmesi (GAB) olan diri fay hatlarının bulunduğu bölgede yer almaktadır. Bingöl’ün birçok bölgesi, deprem dalgalarının şiddetini artıran alüvyonlu zeminlere sahiptir.

10- OSMANİYE

Osmaniye, aktif fay hatları bakımından oldukça zengin bir bölgede yer alır. Bu fay hatları arasında en önemlileri şunlardır:

  • Toprakkale Fay Hattı: Osmaniye şehir merkezini 7 km batıdan geçer. 6.5-7.0 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasiteye sahiptir.
  • Düziçi Fay Hattı: Osmaniye’nin 20 km kuzeyinde yer alır. 6.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasiteye sahiptir.
  • Karataş Fay Hattı: Osmaniye’nin güneyinde yer alır. 6.0 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasiteye sahiptir.
  • Yumurtalık Fay Hattı: Osmaniye’nin güneyinde yer alır. 6.0 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasiteye sahiptir.

Osmaniye’nin birçok bölgesi de deprem dalgalarının şiddetini artıran alüvyonlu zeminlere sahiptir.

9- KOCAELİ

Türkiye’nin en aktif fay hatlarından biri olan KAF, Kocaeli’nin güneyinden geçmektedir. 1999 Gölcük Depremi’ne de neden olan bu fay hattı, 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek kapasiteye sahiptir. Ayrıca İzmit Körfezi Fay Hattı, Kocaeli’de, Saros Körfezi Fay Hattı, Karamürsel Fay Hattı gibi daha küçük fay hatları da bulunmaktadır. Bu fay hatları da deprem üretme potansiyeli taşımaktadır.

8- HATAY

Türkiye’nin en uzun ve en aktif fay hatlarından biri olan DAF, Hatay’ın güneyinden geçmektedir. Ayrıca DAF’ın bir kolu olan Amanos Dağları Fay Hattı da oldukça aktiftir ve 6 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Hatay’ın kuzeyinde yer alan Amik Ovası fay hattı da deprem üretme potansiyeli taşımaktadır.

7- KAHRAMANMARAŞ

Türkiye’nin en uzun ve en aktif fay hatlarından biri olan DAF, Kahramanmaraş’ın güneyinden geçmektedir. 2023 Kahramanmaraş depremleri de bu fay hattı üzerinde meydana gelmiştir. DAF’ın bir kolu olan bu Gölbaşı-Türkoğlu Segmenti, 509 yıldır büyük bir deprem üretmemiştir ve 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli taşımaktadır. Kahramanmaraş’ın kuzeyinde yer alan Çardak fay hattı da deprem üretme potansiyeli taşımaktadır.

6- TOKAT

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Tokat’ın 40 kilometre kuzeyinden geçmektedir. Tokat’ın güneyinden geçen Erbaa fay hattı da aktiftir ve 6 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Ayrıca Tokat’ın kuzeybatısından geçen Niksar fay hattı da deprem üretme potansiyeli taşımaktadır.

5- KAYSERİ

Türkiye’nin en uzun fay hatlarından biri olan Ecemiş Fay Hattı, Kayseri’nin güneyinden geçmektedir. Kayseri’nin kuzeyinden geçen Kırşehir fay hattı da aktiftir ve 6 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Ayrıca Kayseri’nin batısından geçen Yahşihan fay hattı da deprem üretme potansiyeli taşımaktadır.

4- ERZİNCAN

Erzincan, Türkiye’nin en yüksek deprem riskine sahip illerinden biridir. Türkiye’nin en aktif fay hattı olan KAF, Erzincan’ın tam ortasından geçmektedir. 1992 Erzincan Depremi de bu fay hattı üzerinde meydana gelmiştir. KAF’ın bir kolu olan bu Ovacık fay hattı da oldukça aktiftir ve 6 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Ayrıca Erzincan’da, Karasu Fay Hattı, Terzibaba Fay Hattı gibi daha küçük fay hatları da bulunmaktadır. Bu fay hatları da deprem üretme potansiyeli taşımaktadır.

3- MUĞLA

Muğla-Yatağan Fay Hattı, Muğla’nın en önemli fay hattı olarak kabul edilir. 6 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Gökova Fay Hattı; Muğla’nın güneyinde yer alır ve 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Ayrıca Fethiye Fay Hattı da Muğla’nın batısında yer alır ve 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir.

2- DENİZLİ

Denizli’nin en önemli fay hattı olarak Denizli Fay Hattı kabul edilir. 6 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Honaz Fay Hattı da Denizli’nin kuzeyinde yer alır ve 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Çardak Fay Hattı: Denizli’nin güneyinde yer alır ve 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. Denizli’nin bazı bölgeleri, deprem dalgalarının şiddetini artıran alüvyonlu zeminlere sahiptir.

1- ESKİŞEHİR

Eskişehir, deprem riski olan bir bölgededir. Türkiye, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunması sebebiyle sık sık depremlerle karşı karşıya kalan bir ülkedir. Eskişehir de bu fay hattının yakınında bulunmaktadır ve bu nedenle Eskişehir, deprem riski altındadır.

Deprem gerçeği, hepimizin ortak sorunudur.

Depreme karşı hazırlıklı olmak için:

  • AFAD’ın web sitesini ve sosyal medya hesaplarını takip edin.
  • Acil durum planı ve çantası hazırlayın.
  • Aileniz ve komşularınızla deprem planı yapın.
  • Deprem tatbikatlarına katılın.
  • Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirin.

Deprem her zaman ve her yerde olabilecek bir doğal afettir. Bu nedenle, depreme karşı her zaman hazırlıklı olmak hayat kurtarır.

Gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Resimler; Pixabay.com, Pexels.com aracılığı ile eklenmiş olup bazı görseller Twitter.com kullanıcısından izin alınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir